Музейните работници обмислят ефективен протест заради ниските възнаграждения, които получават...

 

След 24 май част от музеите в страната може да затворят. Това обмисля синдикатът към КНСБ.  Уредниците вече започнаха символични протести, които ще продължат и в Нощта на музеите.

 

Всички галерии и експозиции в страната ще работят до полунощ, а входът за посетителите е безплатен.

 

Мария Йорданова e етнограф в музеите в Батак и Пазарджик от девет години. Тя сподели, че обича много работата си, но заплатата й не помръдва от 352 лева.

 

Обичта към професията е задържала 36 години в музеите и старши уредника Валентина Танева. Основната й заплата от 415 лева е една от най-високите за страната.

 

Освен като уредници, музейните работници се занимават с проучвания, реставрация, водят курсове по етнография и история за ученици. 26-годишната Цветелина Гидакис е  най-младият уредник в музея в Пазарджик.

 

Уредниците искат поне 50% увеличение, за да може възнаграждението им да стигне средното за страната.

 

От Министерството на културата твърдят, че са предложили увеличение на заплатите в бюджета за следващата година. Дали, ако се стигне до ефективни протести, те биха дали резултат. 

 

„Въпросът дори не е само за заплатите на музейните служители, въпросът е за дейността на музеите" заявиха музейните специалисти.

 

Репортер: София Стойчева

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.