Учебните заведения са получили анонимни предупреждения за бомби по телефона

Безпрецедентна телефонна атака срещу учебния процес в София – само в рамките на днешния ден бяха подадени анонимни сигнали за бомба в 9 училища. Взривно устройство не беше открито никъде, а едва две от учебните заведения отмениха часовете за целия ден.

Телефонната атака започва рано сутринта. До ранния следобед  девет столични училища паднаха в жертва на телефонните терористи. Наравно със заплашените училища, нарастваха и версиите за вероятния телефонен терорист.

Обаждането за бомба обаче е един вид тероризъм. Затова и наказанията са сериозни – до 2 години затвор за възрастен, и сериозна опасност от изправително училище, ако зад слушалката е стоял непълнолетен.

Всички сигнали са подадени на телефон 112. Обажданията са направени от различни части на столицата – най-често от уличен автомат, и от различни хора.

Според разследващите е въпрос на време е да хванат виновниците или виновника.

Сред основните заподозрени – макар и неофициално, попадна Дженифър Лопес. Една от версиите в публичното пространство е, че начинаещите телефонни терористи не успели да подготвят уроците си за следващия ден заради концерта на поп-дивата и затова прибягнали до авариен вариант.

Репортер: Яна Николова