Българите в чужбина ще подкрепят с акции сънародниците в родината

В цяла България в празничния ден протича национален протест. Очакват се акции и на българите в чужбина, които ще подкрепят протестите у нас.

В София протестиращите се отправиха по няколко лъча и се събраха пред институциите в центъра. Както миналата неделя, шествия тръгнаха от Орлов мост и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. ВМРО и на „Атака” организираха свои шествия.

В последните седмици протестиращите дадоха своите искания на президента Росен Плевнелиев под формата на декларация. По-късно обаче напуснаха консултациите за съставяне на Обществен съвет към служебното правителство, защото не припознаха някои от лицата, които бяха поканени от държавния глава. Предстои да се доизяснят някои от исканията им. Протестиращите твърдят, че разполагат с готови експерти в много области, които биха могли да помогнат на бъдещия кабинет.

Участниците в днешната демонстрация пред сградата на парламента скандираха „Оставка” и „Боклуците вън!”. Очакванията им към депутатите са преди да си тръгнат от сегашното Народно събрание да приемат някои важни промени,  например такива, които ще позволят по-голямо гражданско участие във властта. В понеделник пред законодателния орган ще се появи и палатков лагер, който ще остане там до изпълнението на исканията към управляващите.

 

Пред Съдебната палата протестиращите скандираха „Мафия” и събраха жълти стотинки за лечението на премиера в оставка Бойко Борисов.

Според лидери на протеста борбата за свободата и срещу монополите продължава, както и тази за „чист избор”. Остават в сила и исканията за промяна в системата, свикване на Велико народно събрание и приемане на конституция, която да защитава българския народ.

Улиците в карето около парламента са пълни с хора. Шествията бяха организирани така, че мирният им протест да не се застъпва с официалната програма за честванията на Националния празник. След официалните лица цветя на Паметника на незнайния воин цветя поднесоха и протестиращите.

 

Протестиращите стигнаха до Орлов мост, където организаторите от Националния инициативен комитет прочетоха отново своите най-важни искания, като заявиха, че са готови буквално да окупират Народното събрание, ако то не си свърши работата.

 

На първо място от депутатите се очаква да приемат промените в Изборния кодекс. Протестиращите държат инициативните комитети по места да редят листите за следващия парламент, да има регламент за отзоваване на народни представители, както и да се премахнат мъртвите души от избирателните списъци.

 

По време на блокадата на Орлов мост стана ясно, че протестиращите свикват Оборище. За 9 март се готви национална протестна конференция, обяви един от организаторите – Янаки Ганчев, цитиран от БГНЕС.  

Свикваме Оборище на 9 март от 13 часа в зала „Арена”. Всички хора, които сте тук и всички хора, представители на 25 града ще решаваме нещата. Тази конференция ще се казва национална протестна конференция”, добави Ганчев, след което множеството отговори с възгласи „Единство”.
 

По-късно участниците в националния протест се върнаха отново пред парламента, където засега обстановката остава спокойна. Няма и сигнали за инциденти.

 

Заради честването на Националния празник и протестите центърът на София ще бъде затворен за автомобили. От 11 часа до вечерта в района между президентството и Орлов мост можем да се движим само пеша.