Предстои провеждане на задължително обществено обсъждане по темата

Очаква се днес да стане ясно с колко точно ще поевтинее токът от 5 март. Предстои провеждане на задължително обществено обсъждане по темата.

 

Още в петък държавният енергиен регулатор направи своето предложение за спад в цената на електрическата енергия за битовите абонати.

 

Най-голямо поевтиняване би трябвало да очакват абонатите на EVN. Според регулатора цената на електричеството за тях ще бъде средно със 7,3% по-ниска. Разчетите показват, че за клиентите на ЧЕЗ токът може да поевтинее със 7,2 на сто, а за тези на ЕНЕРГО-ПРО - с 6,2%.
 

Междувременно се очаква днес да се повиши потреблението на електроенергия и постепенно да започне възобновяване работата на мощностите в ТЕЦ-овете, които бяха спрени в неделя заради ниското потребление на ток и слабия износ. Целта на мярката е да се обезпечи сигурността на електроенергийната система в страната. 

 

Нова телевизия научи, че в понеделник ще се проведе среща между ръководството на електроенергийния системен оператор и министъра на икономиката в оставка Делян Добрев.

 

Появи се информация, че във вторник миньори ще протестират пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране срещу опасността от изключване на топлоелектрически централи от енергийния микс за регулирания пазар, чиято цел е да се намалят цените на тока за бита.