Изпълнителната комисия на партията определи критериите за кандидатите за народни представители

 

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори Изпълнителната комисия на ГЕРБ прие критерии, на които трябва да отговарят всички кандидат-депутати на партията.
 
Според тях номинирани могат да бъдат членове и симпатизанти на ГЕРБ, които са доказали своята лоялност към формацията.
 
За място в парламента могат да се борят и граждани, които не са членове на партията, но с авторитета и активната си гражданска позиция са доказали, че работят в интерес на обществото.
 
Изпълнителната комисия реши още, че избрани кметове няма да бъдат издигани за кандидати за народни представители. Общинските съветници обаче ще получат този шанс, но няма да съставляват повече от 20% в една кандидатска листа от всички действащи общински съвети от дадена област.
 
Сред другите допълнителни условия пред бъдещите депутати от ГЕРБ са: предишно членство в друга партия да не ги е дискредитирало; да имат принос към развитието на ГЕРБ; да не са натрупали състояние чрез престъпна дейност или при условията на конфликт на интереси.
 
Номинациите за кандидати за народни представители ще се проведат на общински събрания във всички общински (районни) структури на ГЕРБ до 17 март.