Преди дни ГЕРБ свали подкрепата си от кмета на Варна

Кметът на Варна Кирил Йорданов трябва да обяви решението си дали ще подаде оставка, както настояват протестиращите в морската ни столица.

Преди дни политическа партия ГЕРБ оттегли подкрепата си от него. Веднага след това Йорданов поиска свикване на извънредно заседание на Общинския съвет в града. Общинските съветници обаче отказаха, като повечето от тях заявиха, че са готови да подадат оставки.

Кирил Йорданов обяви, че вече е взел решението си и заплаши, че заедно с огласяването му, ще разкрие и "страшни истини за града".
 

Общинските съветници на ГЕРБ носят оставките си в джоба и са готови според закона във всеки момент да напуснат Общинския съвет, за да се отиде към предсрочни местни избори. Това каза тази сутрин в ефира на Нова ТВ лидерът на областната структура на управляващите Иван Портних. Той коментира и сваленото доверие от кмета на Варна: „Постъпихме отговорно в тази ситуация.”

В ГЕРБ не са готови с нова кандидатура за кметския пост в морската столица. „Рано е да се обсъжда тази тема, сега вървим към парламентарни избори, когато му дойде времето...”

Няма как градът да остане без кмет, защото е разписана законова процедура, която предвижда Общинският съвет да избере заместващ кмет, ако Йорданов подаде оставка, обясни Кирил Богоев, зам.-председател на Общинската избирателна комисия във Варна. „Няма как да създаваме вакуум в обществото по отношение на институциите”, подчерта Богоев.