Градоначалникът заподозря сценарий зад случващото се във Варна

Варненският кмет Кирил Йорданов подаде оставка. Градоначалникът обяви решението си на пресконференция в сградата на общината. Отвън стотици хора посрещнаха новината с ръкопляскания.

Оставката на Йорданов, която беше поискана от участниците в масовите протести в морската столица, идва дни след като от ГЕРБ свалиха доверието си и оттеглиха политическата си подкрепа за него. Това се случи навръх Националния празник, когато по улиците на Варна излязоха около 70 хил. души. Тогава кметът обяви, че ще съобщи решението си на извънредна сесия на Общинския съвет.

Като мотив за оставката Кирил Йорданов посочи, че името му е силно накърнено и докато не го изчисти не може да продължи да изпълнява функциите на кметския пост.

Поискаха моята оставка и днес аз я давам”, заяви Йорданов, който отбеляза, че тези които са скандирали за нея не са мнозинство, не са повече от онези, които гласували за него, които му дали доверието си.

Твърде горещи са събитията, за да преценим трезво, да съдим правилно”, каза още кметът. „Не аз хвърлих страната в бедствия и немотия и аз не мога да отговоря на въпросите на хората за банките и лихвите, за тока и горивата”, заяви Кирил Йорданов.

Освен продължаващите близо месец протести, за решението на Йорданов вероятно допринесе и самозапалването на 36-годишния Пламен Горанов пред сградата на общината.


По думите на градоначалника в оставка варненци са жертви на сценарий, който самият той предрекъл в сесия на Общинския съвет, чиято стенограма обеща да публикува. „Жертва стана и Пламен”, каза той. Според кмета кризата във Варна е създадена умишлено. Той обеща да направи всичко, за да изчисти името си.  

Виновниците за това, което се случва, са други, няма да бъда аз. Времето ще покаже това”, каза Йорданов. „Името ми е накърнено тежко и не мога с достойнство да представлявам града ни, отстоявайки интересите на хората и общината”, добави кметът, който благодари на варненци за това, че са гласували за него четири пъти.

Оставката е внесена в общинската избирателна комисия, което значи, че до седмица тя трябва да се произнесе. След това местният парламент до седмица трябва да избере временно изпълняващ длъжността кмет на Варна.

Президентът пък трябва да издаде указ за насрочване на частични местни избори във Варна. Не е задължително те да бъдат в деня на парламентарния вот и най-вероятно ще се проведат по-късно.

Междувременно председателят на Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев обяви, че преди три дни е постъпил сигнал, според който варненският кмет е ръководител на организирана престъпна група.