Абонатите на ЧЕЗ могат да направят това до 11 март, като предоставят данните чрез сайта

След намалението на цените на тока, електроразпределителните дружества ни дават възможност да отчетем сами показанията на електромерите си в следващите няколко дни.


Абонатите на ЧЕЗ могат да направят това до 11 март, като предоставят данните в центровете за обслужване на клиенти чрез сайта или електронната поща, както и на специалния клиентски телефон.


По същия начин могат да се самоотчетат и абонатите на "ЕНЕРГО-ПРО" до 11-ти март включително.


Подаването на самоотчетите към EVN се извършва в офисите на дружеството. Крайният срок е 8 март. От компанията обещаха, че показанията ще бъдат калкулирани във фактурата, която клиентите ще получат следващия месец.


Стоян Георгиев е един от абонатите, които се възползваха от самоотчитането.


„В момента на отчитането отчитаме 45,54. Това е дневната енергия до този момент, казвам, защото не знаем предишните показания от предния месец колко са, но ако ги знаем тях, като извадим от по-голямото по-малкото число, ще получим месечната консумация”, обясни за Нова Георгиев.


И тъй като електромерът му се засича винаги на 7-мо число от месеца, енергията, която ще му бъде начислена, ще е предимно по старата тарифа. Така в новата фактура ще има само два дни, в които токът му ще бъде калкулиран на по-ниските цени.

 

„Някъде около 110 киловатчаса, включително нощна и дневна. Това е по старите цени. И това по груба сметка прави някъде около 18-19 лева”, изчисли Георгиев.


Данните от самоотчитането пенсионерът декларира в офис на EVN.


„След като клиентите ни предоставят данните за самоотчета, ние съответно ги взимаме предвид и по така предоставените данни,  предоставяме фактура, съответно до 5-ти март по стари цени на електроенергията и след 5-ти март - по новите влезли в сила цени”, поясни Крум Косев, експерт “Информационно обслужване“ EVN.


Тези, които не са си направили самоотчитане, инкасаторите ще засекат по регулярния график. Като част от тока им ще бъде по старата тарифа, а от 5 март до индивидуалната дата на засичане, електроенергията им ще бъде изчислена на по-ниските цени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев