Експерти съветват да овкусим салатата с лимон за неутрализиране на нитратите

На много пазари в страната можете да проверите дали зеленчуците, които купувате за празничната трапеза, имат завишена норма нитрати. Химичните съединения са вредни най-вече за малките деца и хората с хронични заболявания.


Нитратите са химични съединения,които са естествени съставки, необходими за растежа на растенията. В повишено количество обаче, може да са опасни за човешкото здраве.


В този сезон повишено съдържание на нитрати има в листните зеленчуци, краставиците, зеления лук и чесън. Те не са опасни, ако са в норма. Завишеното количество обаче ги превръща в канцерогенното съединение - нитрити.


За да неутрализираме и минималното съдържание на нитрати в зеленчуците специалистите съветват да използваме малки хитринки:


„Най-напред трябва да ги поставиме във вода, да стоят от 15 минути до половин час, съответно зеленчуците, които имат възможност да бъдат обелени като краставички и тиквички - да бъдат обелени.Също така да се избягват зеленчуци, които имат жълти петна петънца по тях. Това говори наистина за наличие на нитрати в тях”, обясни лаборантът Живка Петкова.


Експертите съветват по възможност да овкусим салатата с лимон. Киселината в него е тази, която неутрализира нитратите.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова