Експерти съветват да овкусим салатата с лимон за неутрализиране на нитратите
На много пазари в страната можете да проверите дали зеленчуците, които купувате за празничната трапеза, имат завишена норма нитрати. Химичните съединения са вредни най-вече за малките деца и хората с хронични заболявания.
Нитратите са химични съединения,които са естествени съставки, необходими за растежа на растенията. В повишено количество обаче, може да са опасни за човешкото здраве.
В този сезон повишено съдържание на нитрати има в листните зеленчуци, краставиците, зеления лук и чесън. Те не са опасни, ако са в норма. Завишеното количество обаче ги превръща в канцерогенното съединение - нитрити.
За да неутрализираме и минималното съдържание на нитрати в зеленчуците специалистите съветват да използваме малки хитринки:
„Най-напред трябва да ги поставиме във вода, да стоят от 15 минути до половин час, съответно зеленчуците, които имат възможност да бъдат обелени като краставички и тиквички - да бъдат обелени.Също така да се избягват зеленчуци, които имат жълти петна петънца по тях. Това говори наистина за наличие на нитрати в тях”, обясни лаборантът Живка Петкова.
Експертите съветват по възможност да овкусим салатата с лимон. Киселината в него е тази, която неутрализира нитратите.
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Цеца Алексова