Белгийски екип изследвал 18 доброволци на възраст между 22 и 51 години

Ритмичната танцова музика увеличава с 10% ефекта от фитнес упражненията. Това е установило белгийско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

 

Белгийски екип изследвал 18 доброволци на възраст между 22 и 51 години, които слушали 52 различни вида музика по време на упражнения върху бягаща пътека, съобщи БТА. Всички предлагани образци били в едно и също темпо, но в различни стилове. 

 

Оказало се, че по-енергичните и агресивни жанрове като техното и рокът дават по-добри резултати от джаза и регето. 

 

Регето и джазът карат спортуващите върху бягащи пътеки да направят същия брой стъпки, но при тях крачките са много по-къси при същия брой удари в минута. По този начин се изминават по-кратки разстояния за едно и също време.

 

„Темпото на една песен определя колко стъпки ще направим”, обясни проф. Марк Льоман от университета в Гент. „Стилът на изпълнението обаче диктува дължината на крачките". 

 

Специалистите твърдят, че класическата музика в никакъв случай не трябва да се изхвърля от фитнес клубовете. Нейните образци не натоварват мускулатурата като съвременните стилове, но са незаменими при релаксирането и отпускането на тялото по време на почивка.