Юристът обвини за това бившия вътрешен министър Цветан Цветанов

Обвиненията срещу Гергана Червенкова са скалъпени и изфабрикувани. Такова мнение сподели пред Националното радио адвокатът на българката, която беше застрашена от екстрадиране в САЩ заради съмнения, че е участвала в търговия с наркотици в интернет.

 

По думите на защитника Гачо Груев доказателствата по делото сочат, че Гергана не е извършила нищо наказуемо и не следва да бъде екстрадирана. Той посочи, че в това са се убедили и американските прокурори, които оттеглиха искането си за екстрадиция.

 

Адвокат Груев обвини бившия вътрешен министър за участие в „скалъпването” на доказателствата срещу Гергана. „Това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше тогавашния началник на ГДБОП Станимир Флоров и заместник-главния прокурор Ася Петрова. Освен дългия престой в САЩ – над три седмици, делегацията е извършила посещение при директора на операциите на ДЕА, службата, която се занимава с наркотиците”, каза защитникът, който смята, че такава визита не е работа на един български политик.

 

Според юриста това показвало съпричастността на бившия вицепремиер и другите български официални лица в организацията на операцията и нейното провеждане в САЩ и България.

 

„Моят извод по този въпрос е, че политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова”, заяви в интервюто Гачо Груев и отбеляза, че у нас е създаден медиен образ на Гергана, че тя е организатор на крупен международен канал за разпространение на наркотици и че последвалата операция е успех на българските служби.