80% от влизащите в страната са без лични документи

Самоличността на огромна част от бежанците у нас изобщо не може да бъде установена. Това призна от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветелин Йовчев. Той обясни, че стотици нелегални имигранти се представят пред властите с фалшиви имена. Около 80% от влизащите в страната бежанци пък били без документи за самоличност.

 

Пример за проблемите с изясняването на самоличността е случаят с нападателя на 20-годишната Виктория Христова, който променял три пъти името си пред българските власти. В началото алжирецът се представил като Салахедин Бну Аладин. После се прекръстил на Салахедин Бин Аладин. А вече пред Софийския районен съд избрал да се казва Фудат Абдул Кадер. Разследващите продължават с опитите да установят кой точно е мъжът, наръгал с нож младата продавачка.

 

„Данните на ДАНС сочат, че от началото на 2012 година до момента са установени над 2 000 чужди граждани, подали молба за закрила, които след първите интервюта променят първоначално декларираните си имена”, призна министър Йовчев.

 

Според нашите и международните закони обаче фалшивата самоличност и липсата на документи не давали право на страната ни да откаже закрила на кандидата за бежанец. Министърът увери, че всеки от тях се проверява стриктно - чрез серия интервюта, снемане на пръстови отпечатъци и засичане на данните през няколко международни полицейски информационни системи.

 

„Предвидени са  законови промени, с които тези нелегални имигранти, за които има опасения, че представляват опасност за националната сигурност, ще бъдат в места за настаняване от затворен тип, докато не се извършат абсолютно всички проверки”, каза вицепремиерът.

 

Вътрешният министър беше категоричен, че правителството не подготвя създаването на нови центрове за настаняване на бежанци в страната. Огледът на терена в Телиш за евентуално строителство на бежански лагери на този етап е спрян. Възможно е действащите в момента центрове, с малко разширяване на капацитета, да се окажат достатъчни за разрешаване на кризата.

 

Междувременно Европейската комисия одобри очакваната помощ от 5,6 млн. евро, които страната ни ще използва за справяне с бежанската вълна.

 

Повече по темата ще научите от видеото.