Новогодишно послание с предупреждение за ядрено бедствие на Корейския полуостров отправи лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Той заяви, че ако избухне война, Съединените щати няма да излязат от нея невредими.

 

В новогодишното послание, излъчено по телевизията Ким Чен Ун обърна голямо внимание на обстановката на корейския полуостров.  

 

„Ние сме в такава ситуация, че дори малък случаен военен инцидент може да доведе до тотална война”, каза той. 

 

Според анализатори, още в началото на новата година е възможно севернокорейският режим да извърши военни провокации, за да затегне редиците около лидера. Ким Чен Ун заяви още, че партията е взела решителни мерки, за да елиминира гнилите елементи в лоното си. 

 

„Това прочистване допринесе до голяма степен за сплотяване на партията и за укрепване на революцията. Сега, когато прочистихме антипартийните и антиреволюциионните елементи, нашето единство е по-силно и нашите революционни линии са по-стабилни”, заяви още Ким Чен Ун. 

 

Така за първи път Ким Чен Ун критикува открито чичо си, който е бил и негов ментор. Джан Сон-тхек, смятан доскоро за фигура номер две в севернокорейския режим, изпадна в немилост в края на миналата година и беше екзекутиран.