САЩ и ЕС ще санкционират Москва заради намесата в Украйна

Градският съвет на Севастопол се обяви за присъединяване към Руската Федерация и заяви подкрепа за решението на Върховния съвет на Крим за провеждане на референдум, който да реши бъдещето на полуострова. Градът е с особен статут и тук е базиран Черноморският флот на Русия.

 

След единодушното решение на местния парламент в Кримската автономна република напрежението в Украйна отново ескалира. За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено чрез допитване до гражданите, което ще се проведе на 16 март. Киев отказа да го признае и обяви, че започва процедура по разпускане на Кримския върховен съвет.

 

Европейският съюз и Съединените щати определиха като "незаконно" решението на кримските депутати. На извънредно заседание Европейският съвет заплаши със сериозни последици, ако Русия не предприеме мерки за намаляване на напрежението на полуострова.

 

Преди началото на срещата в Брюксел някои държави-членки на Евросъюза намекнаха, че предпочитат диалога, вместо да налагат санкции на Москва. Намерението за присъединяване на областта към Русия обаче накара Общността да заеме доста по-твърда позиция.

 

Председателят на Съвета Херман Ван Ромпой обяви общата позиция, че референдум за бъдещето на Крим противоречи на конституцията на Украйна и затова е незаконен. Засега Евросъюзът ще замрази преговорите с Русия за премахване на визите. Ако обаче Москва не предприеме действия за бързо нормализиране на ситуацията, евролидерите ще обмислят допълнителни мерки, като „забрана за пътуване на висши руски представители, замразяване на авоари и анулиране на срещите ЕС – Русия”.

 

Опитите на дипломацията все пак продължават, свидетелство за което бяха думите на други европейски лидери:

 

„Първо, трябва да направим така, че Русия и Украйна да седнат на масата за преговори. Второ, Европейският съюз трябва да покаже, че подкрепя украинския народ в този труден момент. И трето, но не по-малко важно, трябва да изпратим ясен сигнал на руското правителство, че направеното е неприемливо и трябва да има последствия, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

 

Германия се обяви за по-умерен подход, който да даде шанс на дипломацията:

 

Искаме да започнат преговори, които да се водят чрез контактна група. Участваме в разговорите за евентуални санкции. Дали ще влязат в сила зависи от това, докъде ще стигнат дипломатическите опити”, каза канцлерът Ангела Меркел.

 

Според анализатори, малко вероятно е да се постигне споразумение между 28-те държави за тежки санкции срещу Русия. В навечерието на срещата на върха санкции бяха наложени, но за украинци. Бяха замразени авоарите на 18 членове на бившето правителство, заподозрени в злоупотреби с държавни средства. Сред санкционираните е и сваления президент Виктор Янукович.

 

САЩ подкрепиха ЕС в търсене на дипломатическо решение на кризата, но наложиха санкции:

 

„Тази сутрин подписах заповед, която оторизира санкции срещу лица и юридически субекти, отговорни за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна или за кражба на авоари от украинския народ. По моя заповед Държавният департамент наложи ограничения върху пътуванията на определени високопоставени лица”, заяви президентът Барак Обама.

 

В същото време стана ясно, че международната полицейска организация Интерпол е получила искане от Украйна за ареста на сваления президент Виктор Янукович и ще го разгледа. Той е обвинен в убийство и превишаване на правомощията си.

 

Подробности за кризата в Украйна ще научите от видеото.