Христо продължава да усъвършенства приложението с помощта на американски учители

Десетокласник от Варненската математическа гимназия изобрети приложение за таблет, което помага на американски ученици да рисуват мозайки и калейдоскопи. Програмата се използва успешно в няколко училища в Съединените щати и превръща деца в художници на сложни графики и картини.


Холандският художник Мориц Ешер е известен с равнинни изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Рисува нереални конструкции, мозайки с повтарящи се фигури и калейдоскопи. С приложението „Амейзиограф” можете да рисувате като прочутия художник.


Използваме приложението за да нарисуваме калейдоскоп, а за да го оцветим ще си направим цветовете, както са правили в миналото художниците - с помощта на палитра.


Към разработката на Христо проявяват интерес преподаватели по изобразително изкуство от Съединените щати. Там интерактивните технологии отдавна са част от образователната система.
„Учениците много се забавляват, тъй като в Щатите използват платформа, където споделят картините, които рисуват в часовете по изобразително изкуство. На такива платформи те споделят картините, които са нарисували с моето приложение и някои от тях са наистина много креативни”, обяснява Христо Стайков, ученик от МГ"Д-р Петър Берон"-Варна.


Почти година отнема на Христо да направи приложението и продължава да го усъвършенства с помощта на американските учители. А всеки, който иска да рисува по този начин и има iPad може да изтегли приложението от интернет.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова