За жените обаче този фактор няма никакво значение

Мъжете с добър външен вид имат повече шансове да привлекат инвеститори от неугледните си колеги, дори когато представят еднакъв проект, установиха учени от Харвардския университет, предаде БТА.

 

Жените често се оплакват, че само красавиците успяват в службата, но и тяхната кариера посърва с годините. Новото изследване обаче показа, че това важи по-скоро за мъжете. 

 

Според харвардските учени добрият външен вид помага на мъжете в бизнеса, но няма никакво значение за жените. Резултатите на харвардските учени сочат също, че в корпоративния свят има стъклен таван за жените, защото инвеститорите предпочитат презентации от мъже. 

 

Екипът, ръководен от Алисън Букс, е работил с 60 опитни и богати инвеститори, които са гледали видеозаписи на 90 презентации, направени от представители на различни сектори на три предприемачески конкурса в САЩ. Инвеститорите е трябвало да оценят външния вид на кандидатите и да коментират проекта. 

 

Шансът за успех се оказал с 36 процента по-висок за добре изглеждащите мъже. При жените разлика нямало. В отделен експеримент обаче при еднакви презентации инвеститорите предпочели направените от мъжете като по-убедителни, логични и подкрепени с факти.