Те получават едва 15% от главните роли в киното, 29% са с поддържаща роля

Една притеснителна за дамите новина от Холивуд - ново проучване показа, че актрисите са пренебрегнати в киното. Те получават по-малко главни роли и по-малко реплики.
   
Според Центъра за изследване на женските образи в телевизията и киното в Сан Диего, женските персонажи са твърде слабо представени във филмите на 2013 г.
 
Жените получават едва 15% от главните роли в киното, 29% са с поддържаща роля. 30% от всички образи са жени с по няколко реплики. Изследването сочи още, че само 13% от топ 100 на най-добрите филми за миналата година предлагат равен брой мъжки и женски главни роли.
 
В доклада са обхванати 7000 герои в 300 филма. 
 
Притеснителен е още изводът, че мъжете актьори могат и да са по-възрастни, а се търсят основно млади и все още неомъжени актриси. Интересен факт е и че три четвърти от мъжките персонажи са със стабилна професия във филма. При жените цифрите падат под 60%.
 
По думите на ръководителя на изследването ситуацията не се променя вече 10 години
 
Според нея Кейт Бланшет спечели "Оскар" за главна женска роля именно заради силния образ, който изигра в "Син жасмин" и допълва: "Филмите със силни женски образи вече не са нишови. Хората искат да виждат силни жени. Светът се променя".