От държавния глава обаче изглежда нищо не зависи

Опитите на майката Елисавета да си върне малката Меган стигнаха до президента Росен Плевнелиев. По време на неговото посещение в Лондон, майката и бабата се обърнаха за помощ към него. От държавния глава обаче изглежда нищо не зависи. 

 

За последен път Меган и Елисавета се виждат през август миналата година

 

Елисавета е риск за детето си, казват британските експерти по човешко поведение. Или по-точно – има вероятност да е риск за Меган. Такъв е и законът в Обединеното кралство. Ако експертите преценят, че има и най-малка опасност родителите да наранят физически или емоционално детето си, взимат му го. 

 

За Елисавета подозират, че има риск тя да се върне при бившия си вече съпруг. А подозренията към него са, че се занимава или поне гледа детска порнография. Това открила самата Елисавета на компютъра му, бременна, в осмия месец с Меган. Днес избягва да говори лошо за бащата - Шон. Твърди, че всичко е приключило, че са разведени и никога повече няма да се видят. Не иска хората да смятат, че води война с него, казва, че просто иска дъщеря си.

 

Среща с бащата на Меган лишава Елисавета от шансовете да си върне дъщерята. Така надеждите се приковават в бабата на детето – Марийка, а борбата се насочва към това тя да стане неин осиновител. Тя вече веднъж е печелила доверието на социалните работници. Не успява обаче да спечели това на съдиите.

 

Така от 11 март Меган официално има ново семейство. А в отчаянието си Елисавета и Марийка стигнаха дори до президента Росен Плевнелиев.

 

Последният шанс за семейството на Меган е да обжалва решението пред Апелативния съд. Но за права над детето отново ще се бори баба й.

 

Марийка твърди, че дъщеря й се е поучила, че сега е разумна, работи и няма риск нито да се върне при мъжа си, нито да нарани детето си. 

 

В мечтите си Елисавета е заедно с детето си – в самолета. И летят обратно към България. А в реалния свят осъзнава, че Меган лети към друг живот, с друго семейство. Незнайно къде...

 

От президентството заявиха за Нова, че следят изключително внимателно казуса с Меган и поддържат контакт с близките, въпреки че не разполагат с правомощия за намеса в един такъв случай. „Категорично споделяме необходимостта институциите да бъдат активни в защитата на правата на българските граждани, където и да се намират те по света и ще продължим да оказваме подкрепа, съобразно правомощията си”, обясниха от прессекретариата на държавния глава.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.