Вотът за президент и местна власт преминава при изключителни мерки за сигурност

Експлозия близо до избирателна секция рани четирима души в Афганистан. Вотът за президент и местна власт преминава при изключителни мерки за сигурност. За първи път в историята на страната ще има демократична смяна на властта. Настоящият държавен глава Хамид Карзай няма право да се кандидатира за трети мандат. Самият Карзай прикани сънародниците си да пренебрегнат талибанските заплахи и масово да гласуват „за светлото бъдеще на Афганистан”. Президентът отправи своя призив, след като даде своя вот в училище в столицата Кабул. 
 
Реакцията на Карзай последва изявлението на талибаните, че ще провалят президентските избори "на всяка цена". Шефът на Дирекцията за сигурност предупреди, че всички техни опити "да възпрепятстват свободното волеизявление на народа ще бъдат осуетени". Органите на реда няма да се месят в гласуването, увери още той.  
 
С оглед опасността от екстремистки атаки за реда, в общо 28 500 избирателни секции и в градовете из цялата страна ще бдят близо 350 000 военни и полицаи, включително специални сили. 
 
Главните претенденти за поста сред осмината кандидати са бившите външни министри Абдула Абдула и Залмай Расул, както и бившият финансов министър Ашраф Гани. Смята се, че Расул има подкрепата на Карзай, Гани си е извоювал международно реноме като икономист, а опозиционерът Абдула успя да стигне до второто място в предишните избори. Най-вероятният изход е балотаж, който ще се проведе на 28-ми май, посочват наблюдатели.