Двамата са обвинени в престъпления, свързани с обществени поръчки

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на председателя на Военноапелативен съд – София полк. Петър Петков и председателя на столичния Апелативен съд Веселин Пенгезов, предаде БГНЕС. Днес срещу двамата бяха повдигнати обвинения. Пангезов е обвинен за участие в четири престъпления, свързани с обществени поръчки и неупражнен контрол.

 

Председателят на Апелативния съд се яви в ДАНС като обвиняем за това, че не е изпълнил служебните си задължения във връзка със сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Административен капацитет”. Става въпрос за злоупотреба с европейски средства, предназначени за изграждане на информационна система във военните съдилища.

 

Обвинени за това са общо 10 души, стана ясно от думите на Пангезов. В хода на разследването е установено, че осем от лицата, посочени като спечелили деветте обществените поръчки, са били част от експертния екип по проекта и са били ангажирани по изпълнението. Тези лица са участвали и в обсъждането на проекта.