Откраднати са 240 монети, които са били в две витрини в близост до стъклените прозорци до входа

Дързък обир беше извършен в музей в Разград. За по-малко от минута двама души задигнаха златни, сребърни и бронзови монети за хиляди левове от Историческия музей в Разград. 

 

Апашите проникнали в музея в 03:50 часа тази сутрин като по сценарий за криминален филм. Единият, загърнат в черно наметало, скриващо лицето, изместил с дълъг прът охранителните камери. След това, вероятно със специализирана техника, бил заглушен един от двата предавателя на алармената инсталация, монтирана от частния СОТ,  охраняващ обекта.

 

 „Разбити са стъкла на входна врата и витрина, металната решетка през нея е бръкнато просто, за да се достигне до купа с монети”, обясни Илияна Георгиева, говорител на МВР. 

 

За да строшат стъклото, апашите използвали дебел дървен кол. 

 

Служителите на охранителната фирма отказаха да застанат пред камера. Обясниха, че се е задействал резервният  втори предавател и екипът им е бил на мястото за 2 минути. Крадците обаче се оказали два пъти по-бързи.

 

 „Мога да кажа, че една хубава находка от сребърни динари 240, 228 от тях липсват. Това е една находка от с. Голяма вода, община Самуил. Липсват 10 монети от 11 монетна златна находка, намерена в „Абритус” преди няколко години. Това са от средата на 10 век. Останалите 19 монети, които липсват, са бронзови”, заяви Галена Радославова, ръководител отдел „Археология”.

 

Слаба утеха за служителите на музея е, че най-ценните експонати се пазят в банкови трезори.

 

Музеят е бил обиран и през 1996 година. Според археолозите причината е, че използваната сграда не е подходяща. Учените смятат още, че трябва да се засили охраната на музея. Докато издирва извършителите на обира, полицията е разпратила по граничните пунктове фотоси на откраднатите монети с надеждата да бъде пресечен опитът за изнасянето им в чужбина.