Разследването за купуване на гласове в продължава, но с друг предмет, заяви Сотир Цацаров

Преписката, по която бе разпитан Румен Петков, е прекратена, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. По думите му има отказ от образуване на досъдебно производство. Бившият вътрешен министър, който участва в АБВ, формацията на Георги Първанов, бе повикан за разпит в СДВР в неделя.

 

Преписката е засекретена, но от съобщение на прокуратурата стана ясно, че е свързана със данни за купуване на гласове. В понеделник Петков коментира привикването си в „Здравей, България”, като поиска от държавното обвинение да отговори защо е разсекретило темата на преписката, кой е повикал журналистите и какви са аргументите за обвинението.

Още по темата

 

„Ако главният прокурор иска да покаже, че прокуратурата е независима институция, трябва да покаже, че няма да се държи като джобно ножче на Делян Пеевски. Тя би трябвало да е независима институция”, заяви Петков в ефира на Нова ТВ.

 

Днес обвинителят на републиката отказа коментар на изявленията на политика от АБВ, но при изнасянето на резултатите от проверката за контрола на оръжията се пошегува, че „днес, струва ми се, не се ползват джобни ножчета… поне ловни карабини се ползват. Според Сотир Цацаров този, който е разкрил за посещението на Петков в СДВР „не е нито прокурор, нито служител на прокуратурата и тя не дължи такъв отговор”, предаде БГНЕС.

 

Цацаров обясни, че по проверка, водена от прокуратурата в Северна България, са постъпили данни за други престъпления и разследването продължава с друг предмет. Те са били отделени в преписка, която е била изпратена на Софийската районна прокуратура. Материалите са за купуване на гласове, но не са свързани с подозрения или обвинения, отнасящите се до самия Румен Петков. На СДВР е възложена проверка по случая.

 

„Гражданинът Петков е бил призован по тази преписка в хода на проверката като лице, което е било поканено да дава обяснения за определени факти, но категорично несвързани с каквито и да е подозрения за негова престъпна дейност, а са възприети от него факти и обстоятелства”, обясни Сотир Цацаров.