Повторение на случая „Костинброд” е невъзможно според зам.-главния прокурор Борислав Сарафов

Сигналите за купуване на гласове са по-малко, а схемите – по-елементарни. Това обяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов в ефира на Българското национално радио.

 

„Надявам се да мога да кажа, че купуването на

Още по темата

гласове е овладяно”, заяви обвинителят. По думите му това се дължи на комплекс от предприети мерки.   

 

„В деня на изборите ще дежурим - всеки на своето работно място. Ще подаваме своевременно информация на медиите”, обеща заместникът на Сотир Цацаров. Във фокуса на проверките ще са малките населени места с компактен контингент малцинствени общности.

 

Като „несериозни” определи прокурорът „почти всички” сигнали за контролиран вот, получени до момента. „Те не съдържат информация с достатъчна степен на достоверност. Бих посъветвал всеки гражданин да не продава своя вот. Нека всеки със съмнения подаде сигнал в прокуратурата”, призова Сарафов.

 

При сегашната система е невъзможно да има случай „Костинброд 2”. Делото за бюлетините и печатницата от миналите избори вече е внесено в съда и насрочено.

 

Зам.-главният прокурор коментира и привикването за разпит в СДВР на Румен Петков. По думите му единственото необичайно в случая с политика от АБВ е, че около него се вдига шум: „Той не е изключение, всеки може да бъде проверен. Освен това, неговият публичен образ е доста девалвирал”, сподели мнението си Сарафов.

 

Бившият вътрешен министър, който е част от формацията на Георги Първанов, беше разпитан във връзка със засекретена преписка за купуване на гласове. Вчера стана ясно, че преписката е прекратена.