Задържаните са действали на територията на София, Костинброд, Своге и Нови Искър

Полицията и Специализираната прокуратура неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с лихварска дейност.


Акцията е реализирана на територията на София, Костинброд, Своге и Нови Искър, където водели следите на досъдебно производство, водено от Специализираната прокуратура.


Оказало се, че организирана престъпна група осъществявала незаконно лихварство, прикрита зад официалната дейност на 12 заложни къщи, отпускали парични заеми от няколко хиляди до 60 000 лева на хора, изпаднали в затруднено материално положение.


Схемата действала по следния начин: лихварите приемали в залог скъпи вещи и недвижими имоти, като окончателната сума за връщане била завишавана едностранно от заемодателя между 70% и 120%. С цел маскиране на реалната лихварска дейност те сключвали с получателите на заемите договори за покупко-продажба на недвижими имоти като залог на получената сума.


След погасяване на дълга обаче част от придобитите недвижими имоти не били връщани на заемополучателите въпреки предварителната договорка. Тези имоти били включвани като актив на дружеството – управител на заложните къщи.


На петимата, включени в престъпната схема, са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за незаконна лихварска дейност.


Четирима от тях са задържани за срок от 72 часа, а на един е определена парична гаранция. Работата по разследването продължава.