Кухнята на хотела е затворена, а предписанията са за пълна дезинфекция

Замърсена със стафилококи храна е отровила 12-те деца на зеленото училище в Банско. Резултатите от направените проби сочат, че хора от персонала са заразили порциите на децата. Кухнята на ресторанта е затворена до второ нареждане.

 

В Деня на детето 12 деца от столично училище попадат в болницата в Разлог със симптоми на хранително отравяне. На вечеря яли кебапчета и еклери. Именно в тях е изолирана стафилококова бактерия. По всяка вероятност попаднала в храната от персонала на хотела.


„Изолирани са стафилококус ауреус от готвачката в ресторанта в хотел Божур Ленд и в единия от сервитьорите. А също стафилококус ауреус е изолирана при една от сладкарките от ръце и нос”, обясни д-р Веселка Мончева, РИОКОЗ – Благоевград.


Кухнята на хотела е затворена, а предписанията са за пълна дезинфекция. От работа временно е отстранен и заразеният персонал. От Агенцията по храните в Благоевград заявиха, че документално хотелът бил изряден.


„В интерес на истината здравните книжки са заверени през ноември месец. Само преди половин година, но никой не е застрахован, някой от нас като човек не е застрахован от това, че може да направи една настинка, нали и това да е достатъчна причина един о-слаб организъм, какъвто е детския организъм да заболее”, твърди Михаил Бащавелов от областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград.


От хотела отказаха коментар по случая и изгониха екипа ни.


Глобата, която собственикът на хотела трябва да плати е в размер на 1000 лева.