Министерството е започнало работа по конкретни данни, добави главният секретар

МВР е действало под ръководството на прокуратурата по случая с опита за убийство на Делян Пеевски. Това заяви на пресконференция вътрешният министър Цветлин Йовчев в коментар, който идва, след като стана ясно, че прокуратурата не вижда доказателства срещу тримата обвинени в готвеното покушение.  

 

Главният прокурор обяви днес, че разследването срещу тримата мъже е започнало по неотложност след действие на Министерството на вътрешните работи. Сотир Цацаров твърди, че прокуратурата е била уведомена едва след това и призна, че арестът на заподозрените е бил грешка.

 

Йовчев отказа коментар на досъдебното производство и заяви, че вината или невинността ще бъде определена от съда.

 

Според главния секретар Светлозар Лазаров МВР е започнало работа по конкретни сигнали с конкретни данни за подготовка на тежко криминално престъпление.

 

„Протоколите и следствените действия също са одобрени от съответния съд”, допълни Лазаров, цитиран от БГНЕС. По думите му Софийска градска прокуратура е органът, който пристъпва към такива действия.

 

Пред медиите ръководството на МВР представи резултатите от работата си. По думите на министър Йовчев изминала е една тежка година, в която ведомството е било подложено на безпрецедентен натиск. Сред предизвикателствата той изброи антиправителствените протести и миграционния натиск по границата, реформите в министерството.

 

„Създадохме условия за много по-ефективно управление”, посочи вицепремиерът, имайки предвид промените в сектор „Сигурност”. Йовчев разчита през лятото да бъде приет Законът за МВР, свързан със стабилността в системата.  

 

Прекратихме порочните практики в МВР”, изтъкна още министърът на вътрешните работи по повод даренията в министерството, създавали условия за нерегламентирани отношения. Отбеляза и съкращаването на администрацията.