Няма доказателства за подготвяно убийство срещу Делян Пеевски

Един от подуправителите на БНБ стана клиент на прокуратурата. Цветан Гунев беше обвинен за престъпление по служба, защото не спрял източването на една банка. Според държавното обвинение, пренебрегвайки задълженията си, той е допуснал да се стигне до 19 лоши кредита от въпросната банка към дружества на свързани лица.

 

Прокуратурата не пожела да назове името на банката, която е отпуснала кредитите на търговските дружества. Сотир Цацаров обаче даде сламка на медиите – че обвинението е резултат от сигнала на „Протестна мрежа”. А в този сигнал пише, че Корпоративна търговска банка е отпускала кредити на свързани лица в размер, многократно надвишаващ позволеното от закона. В същото време регулаторът БНБ не правел нищо. „Протестна мрежа” сигнализираха прокуратурата за организирана престъпна група за финансови престъпления около Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков още през февруари.

Още по темата

 

„Сигналът на  протестна мрежа е разделен на три части – едната засяга една определена банка и едно определено лице, акцентира обаче на това, че БНБ не е упражнила правомощията си по закон”, коментира Цацаров.

 

Споменатата в сигнала банка е КТБ, а „едното определено лице” – Цветан Василев. След проверка прокуратурата установила, че подуправителят на БНБ Цветан Гунев действително не е упражнил контрол върху отпусканите от КТБ кредити и затова той вече е с обвинение – за престъпление по служба:

 

„Потвърждавам фактите от прессъобщението на БНБ. Не е упражнен контрол. В рамките на това досъдебно производство е имало претърсвания на 19 адреса. Претърсени са 19 фирми, разследвани са 19 кредита”, каза главният прокурор. Сотир Цацаров отрече прокурорските проверки да са насочени срещу конкретната банка или да са част от политическата игра в момента.

 

„Държавата живее с ритъма на Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. Вие си обяснете защо. Цялата държава живее с този ритъм и го диктуват и на прокуратурата. Елемент от играта в тези корпоративни интереси са и хората от „Протестна мрежа”, трябва да ви е ясно”.  

 

В разгара на скандала от БНБ успокоиха, че банковата система у нас е стабилна и функционира нормално. Според експерти на този етап няма риск за системата. Финансистът Емил Хърсев е категоричен, че не е възможно един човек, пък било той и подуправител на БНБ, да манипулира и да изкриви информацията, за която и да е банка в България. От БНБ отказаха коментар.

 

До момента по сигнала на „Протестна мрежа” са разпитани членовете на Управителния съвет на КТБ, както и Делян Пеевски. Все още всички институции чакат Цветан Василев да се прибере в България. А призовката му за разпит вече е подготвена. По информация на Нова ТВ той е трябвало да се прибере днес с чартърен полет, но в последствие е отменил идването си.

 

Новини имаше и по другата интрига около Делян Пеевски. Оказа се, че няма доказателства за подготвяно убийство. Констатацията на главния прокурор, че колегите му разследващи са се объркали, идва няколко дни след като МВР и прокуратурата щракнаха белезници на ръцете на трима мъже и даже ги обвиниха в подготовка на атентат.

 

„Досъдебното производство с тази квалификация е започнало от МВР, а не от прокуратурата. По делото няма никакви доказателства за опит за убийство, това трябва да си го кажем напълно ясно”, заяви Цацаров. „Може да се говори за данни за опити за нерегламентирано проследяване, нерегламентирано установяване на местоположение, но в никакъв случай не за опит за убийство. При това положение прокуратурата няма как да поддържа тази теза, ако беше иначе това щеше да е инат, който е вреден”.  

 

Повече по темата ще научите от видеото.