Причина за раздялата е влошеното финансово състояние на клуба

Националният селекционер Любослав Пенев напусна Ботев Пловдив само месец след като бе назначен за треньор на отбора. Причина за раздялата е влошеното финансово състояние на клуба, а фаворит за поста му е Велислав Вуцов. 
 
"Искам да благодаря на ръководството на Ботев Пловдив за отличните условия, които ни бяха предоставени още от първия ден. Благодаря на играчите и на всички, които бяха близо до отбора и разбира се на феновете, които ни подкрепиха от първия момент. Благодаря за топлото посрещане“, лаконичен бе Пенев на специална пресконференция. 
 
Отношение по темата с напускането на Пенев взе и президентът на клуба Иван Джиджев.
 
"Искам да кажа, че той ни подаде ръка в труден момент, когато бяхме останали без треньорско ръководство. Успяхме да се убедим взаимно, че Ботев е един амбициозен проект, подплатен с добри намерения и дългосрочен хоризонт на развитие. За съжаление нещата се развиха много бързо и ние няма как да продължим в тази посока към днешна дата. 
 
Решението ни да се разделим се основава на невъзможността от наша страна да създадем тези условия - проектът, който сме коментирали да бъде осъществен. Решението се основава на тази ситуация. Няма лични условия несъгласие и т.н. Решихме, че този проект не е възможен да го продължим", откровен бе Джиджев. 
 
Той разкри и каква е реалната ситуация в Ботев /Пд/ към този момент
 
"Информирали сме състезателите и спортно-техническия щаб за възможностите, с които очакваме да разполагаме и рамките, в които трябва да се вместим. Става дума за бюджет в пъти по-малък от този, с който до момента сме разполагали. Към момента клубът няма просрочени задължения. 
 
Предстои на 10-и всички колеги да получат възнагражденията си такива, каквито са договорени, но в следващите месеца няма как да продължим с такъв тип разходи и смятаме, че по-коректно е всички, които в момента са с трудови правоотношения с клуба да бъдат информирани и да направят избор".