Той е пуснат под гаранция, а прокуратурата иска да бъде отстранен от длъжност

Още по темата

Кметът на Видин Герго Гергов е с три обвинения след разследване на журналиста от Нова Васил Иванов. 
Малко след като в предаването на Нова телевизия ви показахме как за детските градини в общината са купувани храни на многократно завишени цени, прокуратурата започна разследване и обвини кмета на Видин в престъпление по служба.

 

Кметът беше арестуван, а по-късно днес освободен под гаранция от 30 000 лева. Той вече е не с едно, а с три обвинения. Първото е за престъпление по служба след разследването на Васил Иванов. Вторите две обвинения са за незаконно държане на боеприпаси в дома му, както и за нерегламентирано притежание на археологически находки. 

 

В два последователни епизода на предаването "Разследване" Васил Иванов показа съмнителни обществени поръчки за детските градини във Видин и как едно яйце, вместо 10 стотинки, може да струва три пъти повече.

 

Документите показаха, че от две години, малко след като 33-годишният Гергов е избран за кмет, общината започва да купува от частна фирма на двойни цени храните на детските градини. Така, снабдявайки на едро, кметът плаща за едно яйце 28 стотинки на фирмата-доставчик, при положение че в магазина си същата фирма продава същите яйца на дребно за 14 стотинки. Това се отнася и за останалите продукти. Общата сума, платена на тези цени, е около 1 милион лева.

 

Документите показаха още един факт – две години общината работи със спомената фирма-доставчик без обществена поръчка за половината от храните. 

 

Веднага след излъчването на материала областното ръководство на БСП свали доверието си от кмета.

 

Прокуратурата също тръгна по следите на видинския кмет. Така първата операция на специализираното звено за борба с корупцията на Софийската градска прокуратура и ДАНС завърши с ареста на кмета Герго Гергов.

 

От кабинета на кмета са иззети десетки кашони с документи, а след обиска в дома му се оказало, че срещу него могат да бъдат повдигнати още две обвинения.

 

Отделно от това, прокуратурата е внесла искане за отстраняването от длъжност на Герго Гергов като кмет на Видин. 

 

Припомнете си цялото "Разследване" ТУК.