Програмата за близки до Земята обекти трябва да е по-добре управлявана, според доклад

Усилията на НАСА за проследяване на астероиди, които може да са опасни за Земята и за разработване на стратегии за защита, са определено недостатъчни, твърди доклад на главния инспектор на космическата агенция, пише БТА.

 

През 2005 г. Конгресът възложи на НАСА да създаде програмата "Близки до Земята обекти", за да следи и каталогизира астероиди и комети с диаметър над 140 м, които се доближават на 45 милиона километра до Земята. 90% от тях трябва да бъдат каталогизирани до 2020 г. Целта е планетата ни да бъде защитена от евентуална опасност.

 

Повечето близки до Земята космически обекти се разпадат преди да достигнат повърхността й. Има обаче изключения като 18-метровия метеор, който експлодира над Русия през 2013 г. и причини значителни щети. Докладът твърди, че Програмата за близки до Земята обекти трябва да е по-добре организирана и управлявана, а и служителите й да са повече.

 

Завеждащият научните мисии на НАСА се съгласи със забележките и увери, че проблемите ще бъдат отстранени. НАСА е каталогизирала и определила орбитите на над 11 000 астероида от 1998 г. Това обаче са само 10% от предполагаемия им общ брой. 

 

Целта да бъдат обхванати 90% до 2020 г. няма да бъде изпълнена. Недостатъчни са и мерките за защита на населението. Докладът препоръчва и по-добър надзор над обсерваториите, както и повече сътрудничество с другите американски и международни агенции.