Всеки ще може да си сглоби подобен генератор в жилището си след инвестиция от 1500 лева

Българи изобретиха машина, която може да даде независимост от енергодружествата на всяко домакинство. Двамата инженери са от Велико Търново. Марин Млеченков е вложил повече от 20 години в разработката на двигателя, който се задвижва от земното притегляне. 

 

„Идеята основно е за отопление. Понеже ще работи 24 часа в денонощието без ограничение, така че малка мощност от количеството киловатчасове, ще са необходими за отоплението на една къща”, каза електротехникът Марин Млеченков.

 

Гравитационният двигател не е нещо ново, но до този момент никой в света не е успял да справи с един проблем - трябва да се синхронизира въртенето на диска, който всъщност произвежда ток.

 

С подобрения се включва още един инженер - Петко Ганчев. И преди няколко дни двамата постигат почти невъзможното - балансират въртенето и получават електричество от гравитация.

 

„Ако тук се вложи мощност 1 кw, тук ще излезе 2700 кw. Целта е тези обороти да се вдигнат, докато се спазва съотношение между гравитация и центробежна сила”, каза  инженерът Петко Ганчев. 

 

Произведеният от съоръжението ток ще даде възможност за независимост от електро-разпределителните дружества, твърдят изобретателите.

 

„Има два варианта – при единия вариант мерителните им устройства спират да отчитат и токът става безплатен, при другия не ни пречат да се занимаваме с техника и иновации и това нещо влиза на пазара в рамките на 4-5 години”, обясни инженерът.

 

Изобретателите казват, че с инвестиция от около 1500 лв. след одобряването на патента, всеки ще може да си сглоби подобен генератор в жилището си и да ползва безплатна електроенергия.