Атаките не са засегнали инфраструктурата, осъществяваща защитата на националните интереси на страната

Информационните системи на много държавни и религиозни институции в Румъния бяха подложени на хакерски атаки от ислямисти, каза прессекретаря на Службата за информация на страната Сорин Сава.

 

Регистрирано е увеличаване на броя на кибератаките срещу информационните системи на държавата от страна на ислямисти. Мощни хакерски атаки удариха сайта на Министерството на образованието, на много висши учебни заведения, както и официалния сайт на румънската патриаршия, добави той.

 

Атаките не са засегнали инфраструктурата, осъществяваща защитата на националните интереси на страната, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. За противодействие на подобни атаки властите възнамеряват да въведат по-усъвършенствани системи за защита на държавните органи, уточни прессекретарят.

 

Румънски хакери не веднъж са атакували интернет сайта на президента на страната, а също на Пентагона, на Националното управление на САЩ по аеронавтика и космически изследвания (НАСА), сървъра на британския кралски флот, редакциите на големи европейски вестници като английския "Дейли мейл" и френския "Монд". Въпреки взетите мерки досега не е установена личността на много от киберпрестъпниците, отбелязва ТАСС.

 

През 2013 г. бе арестуван румънския хакер Гучифер по подозрение, че е пробил електронната поща на представители на администрацията на президента Барак Обама. Той също така получил достъп до личната кореспонденция и до фотографии на Джордж Буш старши и на негови близки. Сред пострадалите от действията на хакера бяха бившият държавен секретар Колин Пауъл, актьорът Стив Мартин, ръководителят на румънските спецслужби Джордже Майор, представители на фамилията Рокфелер и др.