Поради това заседанието бе отложено с около час

Прокуратурата представи нов том доказателства за групата за убийства от "Бояна". Това стана преди заседанието на Апелативния спецсъд, който гледа мерките им за неотклонение. От обвинението твърдят, че там има разпити, справки и допълнителни доказателства, събрани по обвиненията срещу Мила Георгиева и роднините ѝ и двама други мъже, които са сред обвиняемите.

 

Между адвокатите обаче плъзна слух, че е твърде вероятно групата задържани да бъде свързана с убийството на Димитър Стоянов, познат като Митьо Лудия, което стана миналата седмица в Пловдив. Сред новите доказателства все още няма нищо конкретно, което да свързва задържаните с убийството на Димитър Стоянов. Дали този слух ще се окаже верен, все още не е ясно.

 

За да се запознаят и защитници, обвиняеми, и самият съд с новите доказателства, които бяха представени, заседанието бе отложено с около час. Прокурорът Мария Нейкова заяви, че сред 148-те страници в новия том има разпити на няколко свидетели.

 

Апелативният съд днес трябва да прецени дали определението, с което на по-долната инстанция остави в ареста петима от групата, е правилно и законосъобразно.

 

Припомняме, че на 17 януари Специализираният наказателен съд реши да остави в ареста петима от 6-те членове на разбитата в столицата група за поръчкови убийства. Мярката "домашен арест" бе наложена само на Ангел Ангелов – брат на Мила Георгиева, поради тежко семейно положение. Съдът мотивира решението си за постоянен арест с риска обвиняемите да извършат ново престъпление. По време на заседанието адвокатите поискаха подписка или гаранция за задържаните и бяха отречени всички обвинения на спецпрокуратурата.

 

Престъпната група се свързва с опит за убийство на Тихомир Дочев - Мравката, Георги Семерджиев - Жоро Шопа и собственика на заведение в Слънчев бряг - Радостин Бързанов и редица други престъпления, но всичко това по непотвърдена информация. За нейни лидери са посочени Мила и Мартин Георгиеви, майка и син, като за Мила Георгиева се твърди, че е доведена дъщеря на бившия началник на митниците Христо Кулишев. На 14 януари полицията направи зрелищен обиск в дома ѝ в столичния кв. "Бояна".

 

Специализираният наказателен съд беше внесено искане от Специализираната прокуратура за задържане под стража на Мила Георгиева, Михаил Георгиев, Максим Кулишев, Георги Божилов, Ангел Ангелов и Мирослав Стоянов за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел да върши престъпления. Двама от тях все още се издирват - това са синът на Мила - Мартин Георгиев и Пламен Цеков.

 

Задържаните се обвинени и за наркоразпространение, освен за поръчки за убийства и опити за покушения. Екип на Нова потърси оранжерията за развъждане на марихуана, която прокуратурата твърди, че съществува в Горна Малина.

 

Всички подробности по случая гледайте в централната емисия новини от 19 часа.