Младеж стана обект на разпит и обиск в блок в столичен квартал

 

В блок в столичен жилищен квартал младеж, който не живее там, стана обект на разпит и обиск от група момчета, тъй като те се съмняват, че той е дошъл да краде.

 

„Изпуснахме младежа, който беше обвинен, че е крадец. Аз му ударих шамар. Заставам зад това, което направих, защото битовата престъпност в квартала е много висока. Той не успя да обясни при кого идва”, разказа един от участниците в разпита и обиска.

 

Не може да се посяга на правата на гражданите, след като те не са извършили престъпление”, коментира в студиото на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски. „Момчетата нямат право да принуждават когото и да е било към някакви действия. Те не трябва да искат лична карта, не трябва да бъркат в раницата на някого и да го принуждават да дава обяснения”, подчерта той. 

 

Гражданският арест е допустим и толериран от закона, даже в закона се казва, че когато се задържа някой след извършването на престъплението, може да му се причинят вреди в рамките на необходимите размери и големини. Едно е граждански арест след извършването на престъпление, друго е принуда, защото се съмняваме, че ще бъде извършено престъпление”, подчерта адвокат Марковски.