Според учените това открива напълно нови перспективи пред регенеративната медицина

Германски изследователи са открили, че паяжината може да се използва като материал за производство на биомастило за триизмерно принтиране, пише Ingenieur.de, цитиран от агенция "Фокус".

 

Молекулите на паяжината се поставят в специален гел, съдържащ живи клетки и с получената смес могат триизмерно да се отпечатват фини структури. По думите на учените въвеждането на паяжината като материал открива напълно нови перспективи пред регенеративната медицина.

 

“Би било възможно например да се отглеждат структури от клетки, които са в състояние да заместят функционална тъкан на сърдечен мускул. Съществуват и интригуващи възможности за възстановяване на увредени нервни клетки и части от кожата, които бихме искали да проучим в бъдещата си работа”, обяснява проф. Томас Шайбел от Университета Байройт.

 

Веднага след полагането си гелът се втвърдява. Причината за това светкавично бързо преминаване от едно в друго състояние е фактът, че молекулите на паяжината се натрупват в структурата му. Сред другите предимства на биомастилото с паяжина са липсата на токсичност и нежелани реакции на имунната система.