В момента средната заплата на лекар в Косово е 600 евро

Лекарите в Косово искат месечна заплата от 1500 евро, идентична с тази на депутатите, за да не се насочат към частния сектор. Това става ясно от проучване, проведено от Федерацията на синдикатите в здравеопазването в страната, цитирано от БГНЕС. Според председателя му Блерим Сула здравният сектор трябва да бъде приоритет за правителството.

 

"Лекарите в Косово, специалисти или не, независимо дали работят в първичното, вторичното или третичното здравеопазване получават еднакво заплащане. Най-доброто решение е да се извърши изравняване на заплатите въз основа на степента на здравно образование. Тогава лекарите ще могат да избират между частния и обществения сектор", коментира Сула.

 

Средната заплата на лекар в Косово е 600 евро. Лекарите в общественото здравеопазване не са доволни от заплащането, поради което работят все по-често в частни здравни заведения. В резултат на ниските възнаграждения и неблагоприятните условия на труд в сектора само през последните три години Косово са напуснали 400 лекари. Те работят предимно в страни от ЕС.