Напрежението съвпадна с официалното откриване на седалището на Европейската централна банка

 

Сблъсъци между силите на реда и протестиращи срещу антикризисните мерки във Франкфурт. Съобщава се за няколко пострадали, включително и ранен полицай. 

 

По данни на организаторите в протеста, който съвпада с откриването на новата сграда на Европейската централна банка, са се включили над 10 000 души.

 

Германският град Франкфурт се превърна в истинска крепост, а на много места гледката напомня сцени от война. Първите сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха рано сутринта. Запалени бяха няколко автомобила, сред които и полицейски. Участниците в протеста хвърляха камъни и запалителни бомби срещу силите на реда. 

 

Протестът на движението Blockupy, което се обявява срещу кризисната политика в Европа, съвпада с официалното откриване на новото седалище на Европейската централна банка във Франкфурт.

 

Полицията е взела сериозни мерки, за да не се допусне ескалация на напрежението. Около двете стъклени кули в източния квартал „Остенд” е създаден широк периметър за сигурност. 

 

Първоначално цената на новото седалище на Европейската централна банка трябваше да струва 850 милиона евро. В крайна сметка обаче разходите нараснаха на милиард и 200 милиона.