Според него ако бъде реализирано, може да предизвика надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия Изток

Споразумението за иранската ядрена програма, ако бъде реализирано, може да предизвика надпревара в ядреното въоръжаване в Близкия Изток – предупреди израелският премиер Бенамин Нетаняху, като посочи, че това ще се превърне в кошмар за целия свят.

 

В интервю за Ен Би Си, цитирано от БГНЕС, той подчерта, че споразумението е заплаха за сигурността на Израел, тъй като открива за Иран възможност да създаде ядрена бомба.

 

Нетаняху е категоричен, че рамковото споразумение между великите сили и Техеран е "едно много лошо споразумение", което запазва иранската ядрена инфраструктура, тъй като нито една центрофуга за обогатяване на уран няма да бъде унищожена.

 

"Това е едно много лошо споразумение за Израел, за региона и за света" - цитира АФП нееднократно изказаното по време на интервюто предупреждение от Нетаняху.

 

Ако една страна, която се заканва да ни унищожи и всеки ден работи за тази цел, постигне споразумение, откриващо пътя за създаване на ядрени оръжия, това е заплаха за нашето оцеляване, подчерта премиерът в изявление за Си Ен Ен.

 

Една от големите тревоги на Израел е, че освен че заплашва да го заличи от картата, Иран подкрепя заобикалящите еврейската държава нейни врагове – Сирия, движенията Хизбула в Ливан и Хамас в Ивицата Газа.