Предполага се, че това е един от последните процеси срещу бивши нацисти

Съдебен процес срещу 93-годишния Оскар Грьонинг започна в германския град Люнебург, провинция Долна Саксония, предаде ДПА, цитирана от БТА. Бившият служител от нацисткия лагер на смъртта в Аушвиц е обвинен в съучастие в убийствата на 300 000 души в концлагера, освободен от напредващата към Берлин съветска армия преди повече от 70 години.

 

Предполага се, че това е един от последните процеси срещу бивши нацисти. Десетина предварителни разследвания текат в страната, но шансовете да се стигне до дело са малки заради възрастта на заподозрените.

 

Районният съд в Люнебург реши да започне съдебно производство срещу Грьонинг въпреки преклоннатаму възраст.

 

По данни на прокуратурата в Хановер обвиняемият е постъпил доброволно на служба в редиците на елитната "Вафен-СС", когато е бил на 21 г. Задачата му била да събира личните вещи от пристигащите в концлагера затворници. Понякога той лично доставял в столицата на Третия райх заграбеното от жертвите.

 

Грьонинг, за разлика от много бивши мъже и жени от СС, служили в концлагера, открито е говорил за службата си в Аушвиц в редица интервюта през годините, отбелязва „Ройтерс”. Той е разказал ужасяващи истории за престъпленията, на които е бил свидетел в лагера на смъртта, представяйки се като "дребно винтче от механизма". Грьонинг твърди, че никога не е убил лично никого и затова се смята за невинен