Ксавие Бетел не иска да афишира личния си живот - за сватбата се знае само датата й

Министър-председателят на Люксембург Ксавие Бетел ще се ожени за интимния си приятел, белгиеца Готие Дестне. Новината идва няколко месеца след окончателното узаконяване на еднополовите бракове в страната, предава агенция Франс прес.

 

За насрочената за 15 май сватба в медиите има твърде малко информация. Причината е в самия Бетел, който е премиер на херцогството от декември 2013 г. – той самият не желае да се вдига никакъв медиен шум около него.

 

"Той не иска да излага личния си живот на показ и отказа молбите на светските издания да отразяват церемонията", обясниха пред някои медии източници от обкръжението на премиера.

 

Сред гостите ще е новият белгийски премиер Шарл Мишел. 42-годишният Бетел обяви през август намерението си да се ожени за белгийския архитект Дестне, с когото е свързан с договор за граждански съюз от 2010 г. насам.

 

Люксембург разреши еднополовите бракове и осиновяванията от еднополови двойки през юни 2014 г. Законът влезе в сила в началото на тази година. Страната с католическа традиция призна правото на граждански съюз за еднополови двойки още преди 11 години - през 2004 г.