Фармацевтите във Франция са силно обезпокоени

Чували ли сте за "purple drank" или "лилавият коктейл"? Става въпрос за питие от сода, алкохол и ... сироп за кашлица. Това ново питие е хит сред тийнейджърите.

 

Успехът му е толкова голям, че накара националната фармацевтична асоциация да алармира и да се обръща внимание, когато тийнейджърите искат да купят "голямо количество" сироп против кашлица, пише френското списание "Паризиен", цитирано от БГНЕС.

 

Сиропът, който може да се закупи без рецепта от аптеките, съдържа кодеин (опиев алкалоид, извличан от мака) или декстрометорфан (употребява се при респираторни заболявания). Тези две съставки взети в по-голяма доза водят до сънливост даже и до халюцинации.

 

Рецептата за коктейла е внесена във Франция от САЩ още през 2013 г. Близо 6,5% от студентите вече са го пробвали още през 2013 г., сочат данните от изследване направено в университета в Мериленд. До този момент не е направено никакво разследване сред френските тийнейджъри, но няколко случая на хоспитализиране след консумация на този коктейл са регистрирани от януари 2014 г.

 

Безпокойствието сред експертите и фармацевтите се увеличава, защото второстепенните странични действия са много: гадене, спазми, сънливост или още опити за нараняване.