Снимка: Shutterstock
В холандското изследване са участвали над 120 000 мъже и жени
Половин шепа ядки дневно може значително да намали риска от ранна смърт, показа холандско изследване, цитирано от Би Би Си и БТА.
От предишни изследвания е известно, че ядките са полезни за сърдечносъдовата система. Учените от университета на Маастрихт са първите, които са разглеждали специфични ядки и заболявания. Тяхното изследване е продължило 10 години.
Резултатите показват, че участниците, яли поне по 10 гр. ядки, включително и фъстъци дневно, са били с 23 процента по малко застрашени да умрат. Ядките намаляват риска от преждевременна смърт, предизвикана от рак, диабет, дихателни и невродегенеративни болести. От фъстъченото масло обаче няма полза, защото то е с много сол и транс мазнини.
В изследването са участвали над 120 000 мъже и жени на възраст от 55 до 69 години.