В пловдивска болница облъчили бременна жена без защитна жилетка

 

Фрапираща лекарска грешка бе допусната в пловдивска болница. Бременна жена беше облъчена с рентген. 

 

Неспазване на елементарни медицински правила изправят семейството на Детелин Кънчев пред тежко решение - дали съпругата му да направи аборт в първите седмици на бременността си или не. Причината -  рентгеноложката в пловдивска болница пропуснала да я защити с оловна жилетка, а облъчването в голям процент от случаите води до увреждания на плода. 

 

"През изминалата седмица сина ми, малкият  ми син и жена ми лежаха в болница, където детето ми се лекува от бронхопневмония. Беше прието и след пет дни излекувано, като последният ден се правят изследвания, за да се докаже, че пневмонията е отшумяла", разказва Детелин Кънчев . 

 

Едно от изследванията е направено с рентген, на който неговата съпруга придружава малкия им син. Дни по-късно жената прави тест за бременност, от който става ясно, че в  семейството им ще има трето дете. Но има един проблем - тя е трябвало да бъде облечена със защитна оловна жилетка. Въпреки разписаните правила в болницата обаче рентгеноложката пропуска да й я облече. 

 

"Ако това е така, а то явно ще се окаже, че е така - аз имам писменото становище на тази комисия, тази служителка ще бъде уволнена", заяви Д-р Иван Маджаров, управител на "Пълмед".

 

Това уволнение обаче не дава гаранция, че контрол ще има. Защото ако Детелин не беше сезирал болницата, вътрешен механизъм за установяване на неспазени правила като че ли липсва. Затова мъжът ще търси отговорност от виновните в съда. Съд, който не може да върне нероденото му дете.

 

Снимка: Shutterstock