Шестима служители на реда пишат обяснения по случая

 

Още по темата

Шестима полицаи пишат обяснения във връзка с кадрите на полицейско насилие над момче и момиче, изпратени до предаването „Господари на ефира”. Това съобщи директорът на СДВР Младен Маринов, цитиран от БГНЕС.

 

"Те са със среден стаж в системата на МВР, достатъчен, за да имат опит за справяне със съответните ситуация. Те към момента не са отстранени", посочи Маринов.

 

Той обясни, че отстраняването става, когато се образува дисциплинарно производство, а то се образува при постъпване на данни за извършено престъпление. „Такова може би ще бъде образувано, след като разговаряме и с лицата, които са задържани и проверката ще премине в дисциплинарно производство", каза директорът на СДВР.

 

По думите му това, което се вижда от кадрите, е притеснително.

 

„Затова искам да направя обективна проверка, за да не се допускат такива действия в бъдеще", заяви Маринов.

 

На въпрос дали смята, че в Първо РУ има системен проблем, той отвърна отговори, че това ще е и целта на проверката. Ако се установи системен проблем, ще се предприемат мерки за изграждане на механизъм, който да не допуска грешки.

 

Потресаващ случай на полицейско насилие над момче и момиче беше заснет и изпратен до предаването „Господари на ефира”. Във видеоклипа се вижда как униформени спират младата двойка - вероятно почерпена, за проверка на документите на улица „13 март” в центъра на София. Записът е направен от тераса на жилищна кооперация.

 

След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея. Тя пада на земята и единият я рита. После я блъскат в задната част на паркирана кола и я тръшват на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил. 


През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат.

 

От полицията по-късно съобщиха, че кадрите са от 19 декември 2014-а година, а полицаите са служители на Първо РПУ.

 

Какво е вашето мнение - ще бъдат ли наказани полицаите? Гласувайте в анкетата ни ТУК.