Ще се стигне ли до залавянето на Езида Елхам и Мимо Попеско?

 

Три дни, след като стана ясно, че службите издирват двама души у нас, плъзнаха слухове къде са видяни. Търговци и хотелиери твърдят, че са видели на запис от охранителни камери мъж и жена, които приличат на търсените Езида Елхам и Мимо Попеско. Хотелиерите веднага са подали сигнал в полицията.

 

След като полицията започнала да разпитва и да показва снимки на издирваните, търговците в Слънчев бряг преглeдали записите от камерите си. Един от тях видял двама души, които приличат на търсените Езида Елхам и Мимо Попеску, заснети в събота вечерта.

 

„Открих ужасна прилика между издирваните и тези, които са заснети на охранителните камери”, разказа Златомир Николов.

 

„За мен дамата е едно към едно със снимките. Надяваме се да има реакция по-успешна и ако още са тук, да е успешна работата на полицията”, твърди г-жа Колчева.

 

Търговците си припомнили и други белези, по които заснетите им приличат на издирваните.

 

Момичето е говорило на английски език, били са 3-ма или 4-ма, а останалата част са говорили на румънски. Момичето е попитало за банкомат и са я упътили до най-близкия”, разказа Златомир Николов.

 

По наши данни, обаче, заснетите от камерите най-вероятно не са издирваните Езида Елхам и Мимо Попексу. Разпознаването им от различни хора потвърждава опасенията на експертите, че заради пълната липса на официална достоверна информация, ще плъзнат всякакви слухове и сигнали.

 

Според експертите хаосът в разпространената информация и късно спуснатата завеса над този случай, ще доведат единствено до блокиране на работата на службите и разпространение на неверни твърдения.

 

"Кога е имало такава операция, по цялото Черноморие е имало проверки, влизано е и в частни домове, показвани са снимките и са казали, че са терористи. МВР не разбира нуждата от това да получава информация от хората. Именно липсата на доверие в специалните служби може да ни доведе до сериозен терористичен акт", на мнение е Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР.

 

Така официален отговор на въпроса това ли са издирваните Езида Елхам и Мимо Попеску няма.

 

Цял ден от Нова телевизия търсихме отговор на въпроса дали МВР и ДАНС проверяват сигнала на хората в Сънчев бряг. От ДАНС ни обясниха, че те проверяват всеки сигнал, сврзан с националната сигурност, дори да няма възможност да е истина. От МВР пък отказаха всякакъв коментар. Не получихме отговор дори на въпроса дали записът от тези камери е проверен от тях. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Надя Ганчева, Цеца Алексова