Това сочат данни на Световната здравна организация
Шунка, кренвирши, бекон, наденички - любимите храни на много българи повишават риска от рак. Това сочат данни на Световната здравна организация (СЗО).
Освен, че са по-евтини, обработените меса увеличават шанса човек да се разболее от рак на дебелото черво. Под обработено месо се разбира такова, което е с удължена трайност и променен вкус – чрез опушване, осоляване или добавяне на консерванти.
Експерти обясняват още, че по-богатите на мазнини меса са по-рискови, защото са по трудни за храносмилане. Така жлъчката работи по-усилено, а тя също е раков фактор.
„Изключително важно е какъв е балансът на храната. Ако човек приема с месото изобилие от зеленчуци и плодове, те са големи протектори на рака”, обяснява диетологът проф. Божидар Попов.
Съветът на кратко: да не се прекалява. Защото, ако продължим с предупрежденията, пърженето също е канцерогенно.
Истината е в баланса. Не само в храненето, но и в реакциите към предупрежденията за опасни заболявания.
Според данните годишно 34 хиляди души умират от рак заради прекалена консумация на обработено месо. За сравнение пушенето, като причинител на рака, взима годишно 1 милион жертви, а алкохолът - 600 хиляди.