Вече почти няма специалисти, които да лекуват подобни опасни инфекции като вируса Зика

 

Може ли вирусът Зика да стигне до България - това ще стане ясно до дни. Здравният министър Петър Москов успокои, че българските власти са в постоянна връзка с колегите си по света. Проблемът у нас обаче е, че вече почти няма специалисти, които да лекуват подобни опасни инфекции. 

 

Съдбата на 10 000 пациенти на година е в ръцете на специалистите, които работят в Националната референтна лаборатория за ХИВ и СПИН. Пробите от цялата страна пристигат именно там. Работата е отговорна и рискова, а в замяна здравната система се отплаща на специалистите със заплата, колкото на една чистачка. В подобно положение са и колегите им, които ни пазят от опасните инфекции.  

 

Да държиш вируса на СПИН в ръцете си всеки ден и да нямаш право на грешка. 

 

"Всяка от тези проби представлява отделен човешки живот и човешка съдба”, разказват специалистите.

 

Едно погрешно движение и собственият ти живот може да се преобърне завинаги. Винаги съществува риск, а цената и отговорността обаче е минимална – чисто 365 лева

 

Ивайло Алексиев – доцент с докторска степен и специализация в Съединените щати. Заплатата му е 900 лева. Задържа го единствено любовта към работата и това, че се занимава с нещо важно. 

 

"Върнах се, защото смятам, че има нужда от експерти. Смятам, че мога да предам познания, които съм натрупал в годините, на своите колеги”, обяснява доц. Алексиев.

 

От Здравното министерство твърдят, че през последната година са увеличили парите в най-критичните сектори. Сред тях обаче не попадат хората, които ежедневно държат вируса на СПИН в ръцете си. От ведомството все пак обещават да помислят да увеличат бюджета на Центъра по заразни и паразитни болести.