В опасност ли са домовете на хората?

Протест срещу проект за железопътна линия. Жителите на Нови хан, Вакарел и околностите излязоха на протест срещу новата жп линия Елин Пелин - Ихтиман. 

Проектът е част от модернизацията на трасето София-Пловдив. Според хората тези планове са опасни, тъй като жп линията минава през свлачищни зони близо до домовете им, както и през Лесопарк. От Националната компания "Железопътна инфраструктура" обясниха, че предстоят

още срещи, за да се реши кой ще бъде окончателният проект, който ще бъде изпълнен.

През гара Вакарел минава един от основните транспорти в района. Всеки ден около 200 деца използват именно влакът, за да стигнат до училище. Опасенията на хората са, че ако избраният проект стане факт, гарата се премества на няколко километра от сегашната. 

Според кмета на Вакарел гарата остава на мястото си и проблем с това няма да има.

Друго опасение на хората в района е, че трасето ще минава под и в близост до урбанизирани и населени райони. 

"Нарушава се урбанизираната територия. Тунелът ще минава под нея. Имаме реална опасност за водите. Тук всички са със собствени водоизточници и сонди. Това значи, че при нарушаване на движението на подземните води може да имаме прекъсване на захранването", поясни жител на Вакарел.

"Притеснението е, че ще се разместят подпочвените пластове и ще се напукат къщите, както стана при строенето на автомагистралата", посочи друга протестираща. 

В опасност ли са домовете на хората? Гледайте във видеото.