Бруталността си те заснели и публикували във Фейсбук

Двама ученици бяха арестувани заради хулиганска проява. Момчетата, на 16 и 17 години, са се гаврили със свой връстник и публикуваха клип с грозните сцени в интернет.  

По темата

Двете момчета са от Гимназията по строителство и Техникума по електроника. 
 
По случая вече е информирана районната прокуратура в града. Започна проверка и беше уведомена Районна прокуратура.

В клип качен, а по-късно свален от интернет, се вижда как едното момче държи свой съученик, докато другото допира задните си части в лицето му.  Всичко става извън територията на учебното заведение, но в присъствието на други ученици, които наблюдават безучастно. 

Вече са проведени разговори с родителите на един от участниците в клипа. Родителите на другото момче са в чужбина и предстои да бъдат уведомени за случилото се. 

След като случаят стана публичен, двете момчета публикуваха втори клип, в който се извиняват.

Районната прокуратура в Пловдив съобщи, че е образувано досъдебно производство за хулиганство спрямо двамата тийнейджъри. Тя се самосезира след публикациите в медиите.

"Тези действия не са безобидна шега, а престъпление по Наказателния кодекс", каза прокурор Атанас Илиев. От думите му стана ясно, че на мястото, където се е случило престъплението - градинката до кметството на район "Северен", на 25 септември са присъствали повече деца. 

"Съдържанието на клипа е изключително грозно. Наказанието е затвор до 2 години. Вероятно са го възприели като някакъв вид шега, но това е престъпление и се нарича хулиганство. Започнали да се подиграват на момчето, че е женчо и че заеквал, после са започнали и физически да издевателстват. Действията грубо нарушават обшествения ред и са в пълен разрез с човешкия морал", коментира прокурор Илиев.

Ако се докаже вината им, младежите ги грози затвор до две години. 

Да заснемеш как унижаваш връстник и да публикуваш клипа в интернет започва да се превръща в поредната опасна мода сред тийнейджърите. Само за последния месец няколко подобни случая шокираха обществото.

По данни на ГДБОП 42% от децата са били малтретирани онлайн, а 35% - заплашвани. Като методи на насилие и тормоз в мрежата най-разпространени са клиповете и съобщенията. Близо 60% от децата не са споделяли с възрастен нито за съдържанието на клиповете, нито за заплахите. 

Репортер: Илиян Велков