Те не са получили доверието на правителството

По темата

Служебният премиер Огнян Герджиков освободи 13 областни управители. Те не са получили доверието на правителството, че ще могат да организират честни и прозрачни избори. 

„Спокойно можем да говорим за разчистване на сметки и за реваншизъм”, каза на пресконференция Владислав Горанов от ГЕРБ и министър на финансите в кабинета „Борисов 2“ във връзка със смяната на областни управители от служебното правителство.

Припоняме, че преди седмица изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов подаде оставка, след като служебният министър на земеделието Христо Бозуков му я поиска "до един час".

На следващия ден оставка подаде директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството - проф. Васил Николов.

Кои са новите областни управители? 

Заместник-кметът на Община Гоце Делчев Валери Сарандев ще е новият областен управител на Благоевград. Начело на областната управа във Варна застава Тодор Йотов, който преди години е бил военно аташе на България в Полша, Литва, Латвия и Естония.

Областен управител на Велико Търново става Николай Йоцов, който в последните години е работил като експерт в ИА „Военни клубове и военно-почивно дело”.

Управителят на БКС-Враца Момчил Младенов става областен управител в региона. Постът в област Кърджали ще бъде зает от Начо Ковачев, който е бил е заместник областен управител на Кърджали от 2001 г. до 2009 г.

Областната управа в Кюстендил поема Йордан Татарски. Новият областен управител на Ловеч е Пенка Николова, бивш заместник-кмет по строителство, архитектура, градоустройство и екология.

Областната управа в Силистра оглавява Петко Добрев, който е заемал същия пост в периода 2001-2005 г. София Торолова става областен управител на Софийска област. Тя е заемала поста заместник-областен управител от юли 2013 г. до декември 2014 г.

Областен управител на област София става Диана Тонова, която е била заместник-областен управител в периода юли 2013 – декември 2014 г. Областната управа в Търговище оглавява Валери Симеонов, който има дългогодишен стаж на различни позиции в администрацията на община Търговище. Минко Ангелов става областен управител на Хасково. В периода януари 2012 г. – март 2014 г. той е бил заместник-кмет на община Хасково, преди това е бил и общински съветник.

Областен управител на Шумен става Валентин Александров – бивш директор на ОДМВР - Шумен. Георги Чалъков е назначен за областен управител на Ямбол. От 2015 г. той е заместник-кмет на Община „Тунджа”.